wonen
op den binnenste buiten

Wonen in het park van morgen

Wonen op ‘t Groen Kwartier is thuis komen in één van de meest uitzonderlijkste plekken binnen Antwerpen stad. Deze plek was vroeger gekend als het Militair Hospitaal Antwerpen met haar statige gebouwen en centraal gelegen kapel.

De site werd omgetoverd tot een groen park van 8ha met uitzonderlijke woonvormen en unieke stadzichten. Het is een nieuwe buurt die symbool staat voor rust, creativiteit en architectuur.

Door haar autovrije karakter is ‘t Groen Kwartier de ideale ontmoetingsplek voor familie en vrienden.

Een eeuw geschiedenis

Van historische site tot gevarieerd woonproject met een ziel

Het Militair Hospitaal Antwerpen werd in 1907 opgericht op de locatie van het voormalig Fort 4. Het geeft vandaag nog een bijzonder intact en representatief beeld van een hospitaal van het paviljoentype met corridorsysteem. Het telde 120 permanente bedden die in tijden van nood tot meer dan 500 opgevoerd kon worden.

Heropening van de site

In 2004 werden de hoofdgebouwen, de kazerne, de stookplaats, de kapel en het poortgebouw officieel beschermd. Zij bakenen de Monumentenzone op de site af.

Via haar autonoom gemeentebedrijf AG Vespa nam de Stad Antwerpen het initiatief om voor de site van het Militair Hospitaal Antwerpen een publiek private samenwerking op te starten. In de daarop volgende wedstrijd werd het concept van Beel & Achtergael weerhouden. 

Op 7 juli 2006 werd met projectontwikkelaars Vanhaerents Development en Matexi een overeenkomst ondertekend met het oog op de herontwikkeling van de site: het “Groen Kwartier” was geboren!

Internationale allure

In de kapel van 't Groen Kwartier heeft de Zeeuwse topchef Sergio Herman begin 2014 zijn nieuw restaurant The Jane geopend. Dat de topchef in zijn nieuwe restaurant niet enkel lekker eten wil serveren, maar een volledig concept wil neerzetten is geen toeval. ’t Groen Kwartier en de centrale kapel vragen om een multidisciplinaire aanpak. In 2015 werd The Jane door de Restaurant & Bar Design Awards uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld.

Ook André Duval, oprichter en ex-CEO van het beroemde reclamebureau Duval Guillaume, koos voor ’t Groen Kwartier. In de Stookplaats zal hij creatieve entrepreneurs met de meest diverse achtergronden samenbrengen in co-working spaces. Ze zullen er samenwerken in elkaars ateliers, in open ruimtes die alle kansen geven aan open geesten.

Ik hou van A, van art en fashion. werk-en-werkelijk wonen, leefruimte. de goede plooi, met de plooifiets naar de bakker. terraske doen. uiltje vangen. loof en lommerte. Dageraadplaats. Cogels en Osy. Parklanen, paden, paradeplein en paraderen, flaneren. Morgenstond. Goeiedag. baksteen. een straatfeest. Binnenstebuiten. Uitwaaien. Uitzwaaien. Perron 1. Domestic en thuis. ik woon. Rust. Punt.

Naar boven
>